IJzer soorten
IJzer is een scheikundig element met symbool Fe (uit het Latijn: ferrum) en atoomnummer 26. Het is een grijs, ruw overgangsmetaal. In de volksmond wordt de term ijzer vaak gebruikt voor materiaal dat eigenlijk staalheet, een legering van ijzer en koolstof.
OUD IJZER RECYCLEN
De recycling van oud ijzer is noodzakelijk om de schaarste van grondstoffen te beperken. Nieuw staal wordt geproduceerd met de recycling van schroot. Het recyclen van oud ijzer is daarom goed voor het milieu. IJzer is grijs, ruw overgangsmetaal. De term ijzer wordt regelmatig gebruikt voor materiaal dat eigenlijk staal heet. Grondstoffen worden steeds schaarser, waaronder ook ijzererts. Wat zou je zoal kunnen recyclen? Denk eens aan:
– Een oude fiets
– Gietijzeren badkuip
– Radiatoren
– Oude waterleidingen
– Bekabeling
IJZER TOEPASSINGEN
Van alle bekende metalen wordt het het meest gebruikt, tegenwoordig vooral in de vorm van staal. Omdat het goedkoop en sterk is wordt het gebruikt voor bijvoorbeeld auto’s, schepen en voor het bouwen van grote constructies.
IJzer is net als nikkel en kobalt een ferromagnetisch metaal.[5] De kern van de meest abundante ijzerisotoop 56Fe heeft de op een na hoogste bindingsenergie (per kerndeeltje) van alle elementen waardoor ijzer het zwaarste element is dat exotherm kan worden gemaakt door fusie en het lichtste element dat zonder energieverlies kan worden gemaakt door kernsplijting.
Dit verklaart waarom het element zeer veel voorkomt in het heelal, de totale massa ijzer in het universum bedraagt meer dan 100 keer die van alle zwaardere elementen tezamen. Met 32,1 % is het het element dat het meest voorkomt in de samenstelling van de aarde.
Hoewel ijzer als sporenelement in het menselijk lichaam voorkomt, is het in grote hoeveelheden giftig omdat het dan reageert met peroxiden en vrije radicalen vormt. Het kan de lever, hart en endocriene organen aantasten.