KOPER SOORTEN

Koper is een metaal soort wat niet sterk is maar een goede functie heeft als geleiding voor elektriciteit.

Koper is een duur metaalsoort, dit komt omdat koper een moeilijk verkrijgbaar product is. Koper wordt veel gebruikt voor elektriciteit, water of gas en is te vaak te herkennen aan zijn rode kleur.


SOORTEN KOPER

Er bestaan verschillende soorten van (oud) koper. U kunt koper onder andere vinden in leidingen, koperdraad en aluminium/koper koelers. Koper heb je in verschillende vormen:

– Rood koper
– Geel koper
– Mildere koper
– Ongepeld koper
– Gepelde koper


KOPER EIGENSCHAPPEN

Omdat koper buigzaam is, eenvoudig te vervormen is en een zeer groot geleidingsvermogen heeft voor elektriciteit en warmte, wordt het op grote schaal in de industrie gebruikt. Ook legeringen met koper, zoals messing en brons, worden veelvuldig gebruikt.


BASIS STOFFEN KOPER

De belangrijkste bronnen van koper zijn de mineralen chalcopyriet, chalcociet, covelliet, azuriet, malachiet en borniet. Deze worden in ruime mate in de aardkorst aangetroffen. Belangrijke vindplaatsen van kopererts waren in 2014 Chili, Volksrepubliek China, Peru en de Verenigde Staten.[2] In Chili wordt ongeveer een-derde van alle koper gemijnd. De belangrijkste gebruikers van koper zijn China, Duitsland en de Verenigde Staten.

Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat.

06 - 28 61 58 01